Polypectomie & Retrievers

 

Polypectomy of poliepectomie behelst het verwijderen van poliepen uit het lichaam. Poliepen kunnen voorkomen in het maag-darmkanaal en op vele andere plaatsen. Poliepen worden verwijderd tijdens een endoscopische colonoscopie of gastroscopie, met behulp van een polyp snare en polyptraps. 

De retrievers kunnen vervolgens worden gebruikt om de losse poliep te extraheren uit het lichaam. Tevens kunnen met de retrievers vreemde voorwerpen uit het lichaam worden verwijderd. Deze producten worden geleverd door diverse fabrikanten, waaronder Medi-Globe en Meditalia.

 
Polyptrap & Snares

Polyptrap & Snares

Met behulp van een polyp snare kan een poliep verwijderd worden uit bijvoorbeeld het maag-darmkanaal. Deze procedure wordt 'snare polypectomy' genoemd. Met de poliep snaar wordt het steeltje van de poliep doorgebrand; dit is de 'hot-snare' techniek. Kleine poliepen kunnen ook verwijderd worden middels de 'cold-snare' techniek. Een polyptrap wordt gebruikt om de verwijderde poliep op het vangen. 

Polyp & Foreign Body Retrievers

Polyp & Foreign Body Retrievers

Als zich in het maag-darmkanaal vreemde voorwerpen of losse poliepen bevinden, kunnen deze uit het lichaam worden geëxtraheerd met behulp van disposable polyp- en foreign body retrievers. Dit kan bijvoorbeeld plaatsvinden nadat een poliep is losgebrand.
U kunt kiezen uit diverse retrieval devices varierend van een grijper met haakjes, tot een retriever met uitgekiende bek waarmee verschillende soorten voorwerpen uit het lichaam verwijderd kunnen worden. Daarnaast zijn ook Foreign Body Baskets verkrijgbaar om de voorwerpen te vangen en in zijn geheel uit het lichaam te extraheren. Al deze polyp- en foreign bodyretrievers zijn disposable.

Retrieval Net

Retrieval Net

Een Retrieval Net wordt gebruikt voor het verwijderen van niet-scherpe voorwerpen uit de maag, slokdarm en uit de longen. U kunt kiezen uit een transparante, latex-vrije PolyCatch van Medi-Globe waarmee poliepen en lichaamsvreemde voorwerpen uit het lichaam kunnen worden verwijderd. Het korte model van Medi-Globe is zeer geschikt voor extractie uit de longen. Het Retrieval Net van Meditalia is zeer geschikt voor extractie van voedselresten en poliepen.