Literatuur & DVD's

 

Ter ondersteuning van het gebruik van onze producten, levert Cobra Medical informatie in boekvorm en op CD of DVD.

 
DVD Ontwikkeling van de zuig- en slikmotoriek

DVD Ontwikkeling van de zuig- en slikmotoriek

» Meer lezen

Afwijkend zuigpatroon maakt drinken moeilijk voor vroeg geboren baby’s
Te vroeg geboren kinderen hebben vaak moeite met leren drinken. In de meeste ziekenhuizen in Nederland begint men ongeveer zes weken voor de uitgerekende datum om het kind zelf te leren drinken. Langer wachten zou de zuigontwikkeling vertragen of zelfs belemmeren. Promovenda Saakje da Costa onderzocht de ontwikkeling van zuigpatronen bij te vroeg geboren baby’s. Ze pleit ervoor per kind te meten of het toe is aan orale voeding.
Da Costa onderzocht een groep van ruim zestig te vroeg geboren baby’s vanaf het moment dat ze begonnen te drinken tot tien weken na de uitgerekende datum. Door kaak- en tongbewegingen te meten ontdekte de promovenda dat te vroeg geboren kinderen, in vergelijking met op tijd geboren, gezonde baby’s, een verstoord zuigpatroon laten zien. Te vroeg geboren baby’s blijken moeite te hebben om hun ademhaling te combineren met het zuigen en slikken tijdens het drinken. Verder hebben ze vaak moeite om het zuigen vol te houden, en vertonen ze niet dezelfde ritmische bewegingen van kaken en tong als in een normaal zuigpatroon. In de groep te vroeg geboren kinderen bleken bovendien verschillen te bestaan tussen baby’s met een normaal en met een te laag geboortegewicht voor de zwangerschapsduur. Die laatste groep heeft vaak extra aandacht nodig om goed te leren drinken.

Handboek Enteralia

Handboek Enteralia

» Meer lezen

Het Handboek Enteralia is geschreven voor artsen, (voedings-) verpleegkundigen, (ziekenhuis-) apothekers en alle andere belanghebbenden en bevat de volgende onderdelen:

 
De vierde druk is dikker dan ooit (176 pagina's) en is onder andere uitgebreid met een synoniemenlijst.